SAVIĆ: Borce više boli nepravda u društvu od materijalnog položaja – obilježana 32. godišnjica Druge majevičke brigade (foto)

SAVIĆ: Borce više boli nepravda u društvu od materijalnog položaja – obilježana 32. godišnjica Druge majevičke brigade (foto)


U Priboju kod Lopara danas je obilježana 32. godišnjica od osnivanja Druge majevičke lake pješadijske brigade.

Ispred spomenika poginulim borcima proteklog Odbrambeno- otadžbinskog rata u Priboju je služen parastos, zapaljene svijeće i položeni vijenci i cvijeće.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da je Druga majevička brigada bila na takozvanim vratima Majevice kod prevoja Banj brdo u blizini releja Stolice, te da je podnijela procentualno, možda, najveće gubitke u Vojsci Republike Srpske jer je 404 poginula i preko 900 teže i lakše ranjenih boraca.



„U ovoj brigadi su ginuli i vojnici i starješine, poginuo je jedan komandant bataljona i nekoliko komandira četa“, naglasio je Radić.

Penzionisani pukovnik Jovica Marković, ratni komandant bataljona i načelnik štaba navedene brigade je kazao da je jedinica bila angažovana, pored majevičkog ratišta, i na bihaćkom, glamočkom, sarajevskom i drugim ratištima širom Republike Srpske.

PONOS MAJEVICE – Druga majevička brigada

„Izdvojio bi dvije, za brigadu, najteže bitke kojima se odlučivao opstanak našeg naroda na ovom prostoru, a to su bitka za Priboj koja je bila u septembru 1992. godine i bitka za Banj brdo koja se desila 21. aprila 1993. godine“, naveo je Marković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao veliki doprinos koji je jedinica dala Odbrmbeno-otadžbinskom ratu o čemu svjedoči broj poginulih i ranjenih boraca.

„Brigada je na ovom dijelu opštine Lopare, Priboja i okolnih sela, odbranila srpski narod i dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske“, rekao je Savić.

On je naveo da je danas u razgovoru sa učesnicima Odbrambeno-otadžbisnkog rata došao do zaključka da borce više boli nepravda u društvu i teško raslojavanje i da ne žele da Republika Srpska postane vlasništvo desetak porodica i tajkunska prćija, nego da bude pravedno društvo sa snažnim institucijama.

„Kad je društvo pravedno i normalno funkcioniše onda će biti zadovoljni svojim položajem i pripadnici svih kategorija“, zaključio je Savić.

Druga majevička laka pješdijska brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića i Zlatnom značkom Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак SAVIĆ: Borce više boli nepravda u društvu od materijalnog položaja – obilježana 32. godišnjica Druge majevičke brigade (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *