SABRANI U LITURGIJI: Slava hrama u Koreniti kod Ugljevika (foto)

SABRANI U LITURGIJI: Slava hrama u Koreniti kod Ugljevika (foto)

Na praznik Svete prepodobnomučenice Petke Paraskeve, u narodu poznate kao Trnove Petke, danas se svečano proslavlja krsna slava hrama u Koreniti kod Ugljevika.

Biće služen i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske minulog Odbrambenog rata iz ovog podmajevičkog mjesta.

U ime opštine Ugljevik slavi prisustvuju zamjenica načelnika Vanja Zekić i načelnica Opštinskog odjeljenja za finansije Ruža Jović.

Zekićeva je čestitala krsnu slavu parohijanima i svim mještanima Korenite za koju je istakla da je jedno od najljepših mjesta podno Majevice.

-Sveta prepodobnomučenica Paraskeva- Trnova Petka, zaštitnica je žena i svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima-rekla je Zekićeva i izrazila zadovoljstvo jer je danas u ugljevičkom kraju okupljen brojni vjerni narod u liturgijskom sabranju.

Načelnica odjeljenja za finansije opštine Ugljevik Ruža Jović istakla je da slaveći svetitelje i okupljajući se oko bogomolja,  Srbi baštine svijetlu tradiciju te da je danas Korenita posebno lijepa jer je ispunjena ljudima ovog kraja i onih iz dijaspore koju su na odmoru u zavičaju.

-Korenita je divna po mnogo čemu a posebno jer u ovom kraju žive vrijedni i čestiti domaćini-rekla je Jovićeva.

U čast slave crkve danas je organizovana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Društva dobrovoljnih davaoca krvi /DDDK/ “Rudar” iz Ugljevika u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iz Bijeljine.

Dešavanja u Semberiji
Izvor: desavanjausemberiji.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *