PETROVIĆ prisustvovao otvaranju Ahmed-age Krpića džamije: Ko god sruši Božiju kuću, ne može se nadati ničemu dobrom – Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina nisu tijesne – ima dovoljno mjesta za sve (foto)

PETROVIĆ prisustvovao otvaranju Ahmed-age Krpića džamije: Ko god sruši Božiju kuću, ne može se nadati ničemu dobrom – Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina nisu tijesne – ima dovoljno mjesta za sve (foto)


Gradonačelnik Grada Bijeljina, danas je pristvovao otvaranju Ahmed-age Krpića džamije, te se tim povodom obratio prisutnima.








„Poštovani i uvaženi Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, gospodine Kavazoviću, poštovani Muftija tuzlanski, gospodine Fazloviću, poštovani glavni imamu Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, gospodine efendija Camiću, glavni imami širom Bosne i Hercegovine, ali najprije dragi vjerujući narode zajedno sa svim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, poštovani potpredsjedniče Republike Srpske, gospodine Durakoviću… Važno je danas reći, dolazim iz jedne Božije kuće, danas Sveti Prokopije, Mjesna zajednica Dvorovi i došao sam, dragi narode, ovdje u drugu Božiju kuću.  Ovdje gdje nas je Ahmed-aga Krpić zajedno u ondašnjem vremenu naučio kako je to sabirati i kako je to graditi Božije kuće.  Graditi Božiju kuću znači imati veliki blagoslov i danas je prilika da u svoje lično ime zahvalim svakom pojedincu, svakoj instituciji koja je učestovala i dala svoj doprinos da ova današnja Božija kuća bude svečano i otvorena, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prisutnima na ceremoniji otvaranju Ahmed-age Krpića džamije.

-Isto tako, dragi narode uvijek je neophodno smoći snage i jezikom istine i činjenica govoriti. Ko god da sruši Božiju kuću, ne može se nadati ničemu dobrom, da li se ona zvala crkva, džamija, sinagoga, katedrala. I vrijeme je da na ovom svetom mjestu osudimo takva nedjela. To nije u domenu bilo kog vaspitanja, bilo koje vjere i to ne piše u nijednoj svetoj knjizi, kako god da se ona zvala i zato moramo uvijek govoriti i biti spremni da kažemo da oni ljudi koji su to radili su tražili gnijev od Boga. A mi ovdje, vjerujući narode, smo sabrani u istini, u napretku, u pravdi i svemu onom što znači da nas je što više ako Bog da na ovim prostorima. I da i u ovoj Božjoj kući gdje se nalazimo se prinese što veći broj molitava, da što veći broj vjernika bude tu, da se sabiramo. Niti Bijeljina, niti Republika Srpska, niti Bosna i Hercegovina, one nisu tijesne. Ima dovoljno mjesta za sve.  Za mir, za napredak kojimo možemo zajednički graditi time što ćemo zajedno sa svojim narodom učiniti da sve jedna budžetska narodna marka pronađe svrhu, onu javnu, širokog interesa, nastavio je Petrović.

-Da vidimo danas ovdje jednu lijepu sliku zajedno sa našom dječicom ovdje i Nikolom i Almirom i Mehmedom i Muhamedom i Markom i Aldinom i Eminom i Milicom, ali ujedno i s Angelinom, možemo učiti da, kao što je naš uvaženi imam Camić rekao, nastupamo jedni ka drugima komšijski, prijateljski, istinski i dobronamjerno. I to je ono što Bog uvijek prepoznaje. A svi smo mi Božiji. I Bog je jedan kako ga ko god zvao i prinosio molitve, ali smo svi Božiji i njemu ćemo se i vratiti. Važno što smo radili na ovom zemaljskom svijetu, koliko smo prijatelja strekli, koliko smo svetinja sazidali, rekonstruisali. I zato je važno da naša Bijeljina ostane dobar primjer u regionu kako obnavljati Božije kuće džamije, kako obnavljati crkve u Federaciji, kako graditi na svakom stepenu prijateljstvo uz međusobno poštovanje i prenošenje poštovanja na buduće naraštaje“, rekao je Petrović, te dodao da se nada da će se još mnogo puta okupljati u dobrom zdravlju, napretku, i razvitku Bijeljine, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, zaključio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Obnovljena Ahmed-age Krpića džamija u Bijeljini svečano je otvorena danas u prisustvu velikog broja zvanica iz vjerskog, političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine i vjernika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак PETROVIĆ prisustvovao otvaranju Ahmed-age Krpića džamije: Ko god sruši Božiju kuću, ne može se nadati ničemu dobrom – Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina nisu tijesne – ima dovoljno mjesta za sve (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *