Tutnjevac proslavlja Preobraženje Gospodnje

Tutnjevac proslavlja Preobraženje Gospodnje

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Tutnjevcu danas je proslavljeno Sveto Preobraženje Gospodnje, praznik na koji se nekada u ovom selu okupljao cijeli podmajevički kraj.

Ove godine je, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine i Mjesne zajednice parohijana sela Tutnjevac, priređen crkveno-narodni sabor koji je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom. Bogosluženju je prisustvovao vjerni narod Tutnjevca i okolnih ugljevičkih parohija, kao i zvanice iz društveno-političkog života Opštine Ugljevik. Nakon Svete liturgije i pričešća, vjernici su posluženi prvim ovogodišnjim plodovima grožđa što je stari običaj vezan za ovaj praznik.

Kao dio današnje proslave Preobraženja, u popodnevnim satima u porti tutnjevačke crkve biće održan kulturno-umjetnički program uz trpezu ljubavi i narodno veselje. Ispred ove crkve, koja je jedan od najljepših pravoslavnih hramova ovog kraja i koju je svojevremeno osveštao patrijarh German uz sasluženje tri episkopa, nekada je na ljetnje Bogojavljenje održavan veliki narodni sabor i vašar.

Dešavanja u Semberiji
Izvor: desavanjausemberiji.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *