BIJELJINA: Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ 01. juna 2024. godine u Manastiru Sv. Petke (foto)

BIJELJINA: Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ 01. juna 2024. godine u Manastiru Sv. Petke (foto)


Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ će se održati u subotu, 01. juna 2024. godine sa početkom u porti manastira Sv. Petke, Pet jezera, Bijeljina.


Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ će početi parastosom i polaganjem vijenaca, a nakon toga će biti upriličeno obraćanje zvanica.

Ovaj dan svojevrstan je i javni čas istorije za mlađe generacije koje nisu preživjele ratne strahote ali moraju znati  koliku su žrtvu morali položiti  njihovi očevi i djedovi  zarad slobode.

Ilijaška brigada je dala snažan pečat  Republici Srpskoj, s obzirom na velika stradanja ne samo vojnika nego i civila., sa prostora Ilijaša.

-Svojevremeno je sinonim za Ilijaš bila Željezara, zatim Fudbalski klub –  Sloga, i čuveno kulturno umjetničko društvo, danas nakon više od dvije decenije, sinonim za Ilijaš je upravo Ilijaška brigade, jer  je kaže Milenko Zupur, predsjednik Zavičajnog udruženja “Prijatelji Ilijaša”, a pripadnike ove  brigade odlikovala hrabrost i snaga u odbrani svojih ognjišta.

Šurbat Dobroslav, Načelnik štaba Ilijaške brigade

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 539 boraca Ilijaške brigade, a kroz jedinicu je prošlo njih 6.350. 

Brigada je formirana 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša. 

Ilijaška brigada branila je prostor koji izlazi dolinom Bosne iz Zenice, Visokog iz padinskih dijelova i iz pravca Vareša.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак BIJELJINA: Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ 01. juna 2024. godine u Manastiru Sv. Petke (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *