U bijeljinskoj Biblioteci održano stručno predavanje „Preventiva – najbolji lijek“ (foto)

U bijeljinskoj Biblioteci održano stručno predavanje „Preventiva – najbolji lijek“ (foto)


JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“, organizovali su večeras stručno predavanje „Preventiva – najbolji lijek“ na kojem su uvodničari bili prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU „Sveti Vračevi“ i prim. dr Danijela Đukin, direktor JZU „Doma zdravlja“, a predavači dr Biljana Marjanović, specijalista interne medicine, onkolog, dr Bojan Stević, ginekolog. dr Jelena Marić, specijalista radiologije, dr Miomira Brkić, ginekolog, Helena Vuletić, psiholog i dr Jela Aleksić, radiolog.

„Mjesec oktobar je mjesec obilježavanja borbe protiv karcinoma dojke. Mislim da u svakom mjesecu treba da stavimo akcenat na to oboljenje i da apelujemo na preventivne preglede. Ovo predavanje i ovaj mjesec nije važan samo za oboljele žene, nego i za zdrave žene da se informišu o rizicima, simptomima, preventivi, kako bi skrenuli pažnju mnogo više na svoje zdravlje. Cilj predavanja „Preventiva najbolji lijek“ – osnov zdravlja i uspješnog liječenja je upravo preventiva“, rekla je Sanja Drinić, v.d. predsjednika Udruženja „GEA“.

Dr Bojan Stević, ginekolog bijeljinskog Doma zdravlja istakao je da svaki dan tokom godine treba da se priča o prevenciji, da se žene podstaknu na razmišljanje, pogotovo one koje nikad nisu išle na pregled. 

„Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vrijeme, uspjeh liječenja je oko 98%. Sve što vrijeme odmiče, odnosno što se on kasnije dijagnostifikuje, procenat izlječenja je nizak i zbog toga jeveliki procenat pacijentkinja kojima se ovo oboljenje završi smrtnim ishodom“, objasnio je dr Stević.

Direktor Doma zdravlja prim. dr Danijela Đukin kaže da oni već više od deceniju kako prate sve ono što se dešava, a vezano je za zdravlje.

„24. oktobar je Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke, a u suštini, zbog ogromne zastupljenosti, odnosno zbog velikog broja žena oboljelih od ove bolesti, prešlo je u „mjesečnu borbu“. Svaka djevojka od 20 godina, do žene od 80 godina, trebala bi da se posveti prevenciji onoga što može da se desi. Svaki dan u godini bi trebalo da bude njena i naša zajednička borba protiv karcinoma dojke. Godišnje oboli jako puno žena, a trećina od njih i umre, što je strašan podatak. Medicina nije poziv, medicina je život i svi mi živimo za zdravlje svih nas“, istakla je Đukin i dodala da je Dom zdravlja samo jutros uradio preko 50 besplatnih mamografskih pregleda.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske Bolnice rekao je da je on od samog početka sa Udruženjem „GEA“ koje je u Bijeljini prisutno skoro 30 godina.

„Sjećam se 2008. godine, kada je na inicijativu Udruženja „GEA“ pokrenuta inicijativa za nabavku mobilnog mamografa. To je i učinjeno početkom 2009. godine. To je svakako bio prvi mobilni mamograf u našoj državi, bar što se tiče javnih ustanova. Znam koliko su te žene sve ove godine radile, koliko se trude i bore za oboljele od karcinoma dojke. Tim u medicini nam dosta pomažu i ja ću kao direktor Bolnice, ali i kao čovjek, uvijek dati punu podršku ovom Udruženju“, naveo je Maksimović.

Dr Biljana Marjanović, specijalista interne medicine, onkolog istakla je da joj je drago što se cijeli ovaj mjesec, svake godine, apeluje i stavlja fokus na bolest, na karcinom dojke.

„I ovo večerašnje predavanje odnosi se na prevenciju. Večeras je dosta učesnika koji će govoriti o prevenciji. Ja ću, lično, skrenuti pažnju na samo liječenje, kada već dođe bolest, kada je prisutna – kako u ranom karcinomu dojke, tako i u metastatskom, da ne marginalizujemo taj dio populacije koji imaju metastatsku bolesti“, zaključila je dr Marjanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *