Stevanović, advokat iz Bijeljine naplatio dug koji IRB nije mogao

Stevanović, advokat iz Bijeljine naplatio dug koji IRB nije mogao


Bijeljinski advokat Miloš Stevanović koji je nedavno otkupio dospjela potraživanja Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, počeo je da naplaćuje prva dugovanja od firmi čija je potraživanja kupio, saznaje CAPITAL.

Naime, njegova firma „Standard prva“, koja je ranije nosila naziv “Standard računovodstvene usluge”, je cilju naplate duga podnijela prijedlog za stečaj preduzeća „Natura vita“ iz Teslića.

Međutim, prijedlog je ubrzo povukla, jer je firma iz Teslića regulisala svoje obaveze.

„Predlagač je dostavio podnesak kojim se povlači podneseni prijedlog za otvaranje stečajnog postupka“, stoji u rješenju Okružnog privrednog suda u Doboju.

Prema našim informacijama, ovo preduzeće je prema IRB-u imalo dug od oko sedam miliona maraka, a ta potraživanja je otkupio Stevanović.

Očigledno je da je Stevanoviću vrlo brzo uspjelo ono što je IRB godinama pokušavala – da naplati dug od firme iz Teslića.

Ono što je interesantno je da je Okružni privredni sud  u Doboju prošle godine prodavao imovinu ovog preduzeća kako bi se namirila IRB koja tada još nije bila prodala potraživanja Stevanoviću.

IRB je ovom preduzeću, kako je već napomenuto, od 2011. do 2014. godine dala tri kredita vrijedna nepunih sedam miliona maraka i to bez finansijskog posrednika.

Kako se dugovi nisu vraćali, banka je preko suda pokušavala naplatiti dug od 2,56 miliona maraka i to prodajom pokretnih stvari.

Podsjetimo, Miloš Stevanović je krajem prošle godine za 32 miliona KM kupio 180 miliona maraka dospjelih potraživanja IRB-a.

Radi se o kreditnim sredstvima koja je IRB bez posredovanja komercijalnih banaka plasirao direktno preduzećima u vlasništvu osoba bliskih vlasti koje te kredite nisu vraćale.

Osim preduzeća „Natura vita“, riječ je, između ostalog, i o kreditima datim firmama „Energolinija“ iz Zvornika, „Aparthotel Vučko“ Jahorina, „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina,  „Ekvator“ Banjaluka i još tridesetak dužnika.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

Чланак Stevanović, advokat iz Bijeljine naplatio dug koji IRB nije mogao се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *