AGRO SAVJET: Zalijevanje paradajza nakon sadnje – ključni koraci za uspješan uzgoj

AGRO SAVJET: Zalijevanje paradajza nakon sadnje – ključni koraci za uspješan uzgoj


U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je pravilno zalijevanje. Ova biljka preferira umjereno zalijevanje bez isušivanja ili pretjeranog natapanja tla. Kako bismo osigurali optimalan rast i razvoj te bogat rod, važno je pridržavati se nekoliko ključnih smjernica.

1. Rijetko, ali obilno zalijevanje

Preporučljivo je zalijevati paradajz rijetko, ali obilno. Idealno je zalijevati ih otprilike jednom sedmično ako nema kiše, a manje često za vrijeme padavina. Ova praksa osigurava da biljke imaju dovoljno vlage od trenutka pojave ploda do potpunog sazrijevanja plodova. Nedostatak vode u ovom ključnom periodu može rezultirati opadanjem plodova i formiranjem manjih plodova.

2. Izbjegavajte hladnu vodu i automatsko zalijevanje

Mlade sadnice paradajza nikako ne bi trebalo zalijevati hladnom vodom iz bunara. Hodanje po vrtu s crijevom ili korištenje automatskog zalijevanja namijenjenog za travnjake može naštetiti ne samo paradajzu, već i većini vrtnih biljaka. Umjesto toga, tlo ispod paradajza treba navlažiti vodom na ugodnoj temperaturi, par stepeni toplijom od zraka, te ostaviti da odstoji najmanje jedan dan.

3. Kap po kap – Najbolja opcija za paradajz

Navodnjavanje kap po kap smatra se najpogodnijim za paradajz jer osigurava postepeno snabdevanje vode i ravnomjernu raspodjelu vlage, što pozitivno utiče na prinos. Preporučuje se ručno zalijevanje u korijenu ili uz brazde, preferirano u jutarnjim ili večernjim satima. Ova metoda smanjuje rizik od zaraze paradajza gljivičnim oboljenjima.

Uz poštovanje ovih smjernica za zalijevanje, uzgajivači paradajza mogu osigurati zdrav rast biljaka i bogat prinos sočnih plodova. S pravilnom njegom i pažljivim održavanjem, uzgoj paradajza može biti zadovoljstvo koje će donijeti obilnu nagradu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *