12. maj – Međunarodni dan zdravlja bilja

12. maj – Međunarodni dan zdravlja bilja


Ujedinjene nacije proglasile su 12. maj Međunarodnim danom zdravlja bilja (IDPH – International Day of Plant Health) kako bi podigle globalnu svijest o tome kako zaštita zdravlja biljaka može pomoći u zaustavljanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti biodiverziteta i okoliša te potaknuti ekonomski razvoj. Ove godine se ovaj dan obilježava po drugi put, a nadovezuje se na Međunarodnu godinu zdravlja bilja koju je za 2020. godinu proglasila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Biljke su život – obezbeđuju nam 80% hrane koju jedemo i 98% kiseonika koji udišemo.

Međunarodna putovanja i trgovina povezani su sa unošenjem i širenjem biljnih bolesti i štetočina. Globalno zagrijavanje doprinosi i širenju biljnih bolesti i štetočina, što dovodi do pojave novih vrsta u područjima gdje ranije nisu postojali klimatski uslovi za njihov razvoj. Sve to dovodi do povećane potrebe za upotrebom pesticida, što povećava rizik po sigurnost naše hrane i njihovo štetno djelovanje na korisne insekte i druge organizme.

Obaveza je zaštititi biljke i za ljude i za planet, a svi mi imamo svoju ulogu.

U vezi s navedenim, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja će dana, 13. 05. 2024. godine u nastavnom objektu Šumarskog fakulteta, Čavla, organizirati prigodno predavanje za studente sa simulacijskom vježbom pod nazivom „Štitimo biljke, čuvamo život“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак 12. maj – Međunarodni dan zdravlja bilja се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *