Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon


Prvi Samsungov Android smartfon bio je i7500 Galaxy, koji je najavljen prije više od 15 godina i utro je put za uspjeh južnokorejske kompanije na tržištu smartfona, prenosi b92.

Telefon i7500 Galaxy je najavljen 27. aprila 2009. godine a u prodaji se našao tokom juna iste godine. Stigao je šest mjeseci nakon prvog Android smartfona: T-Mobile G1, koji je kreirao HTC.

Za razliku od većine drugih smartfona (kao i svih drugih Android i IOS uređaja), i7500 Galaxy je imao OLED ekran i veću bateriju. Ono što je još značajnije, koristio je originalni Android i Qualcomm MSM7200A procesor.

Smartfon je imao 3,2-inčni OLED ekran sa HVGA rezolucijom. Uz Qualcomm procesor, koristio je i 128MB RAM-a, 8GB skladišnog prostora i slot za microSD kartice.

Imao je unapred instaliran Android 1.5 operativni sistem. Na poleđini se nalazila 5MP kamera sa autofokusom, ali nije imao prednju kameru. Imao je i kompas, GPOS, 3.5mm priključak za slušalice i microUSB port.

Godinu dana kasnije, Samsung je lansirao legendarni i9000 Galaxy S (popularan kao Galaxy S) što je kompaniju vinulo u nove uspehe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *