Predrag Jović na konferenciji ’’IPA 2018 Twinning projekat’’ u Tirani (foto)

Predrag Jović na konferenciji ’’IPA 2018 Twinning projekat’’ u Tirani (foto)


Predrag Jović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja boravio je na konferenciji IPA 2018 Twinning projekat „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju s pravnom stečevinom Unije u fitosanitarnom sektoru u BiH” EU4FITO koja je održana u Tirani glavnom gradu Albanije.

Nakon tri i po godine, Twinning projekat EU4FITO priveden je kraju, Završni Projektni odbor održan je 22.04.2024. godine, dok je Završna konferencija uspješno organizirana dan kasnije, 23.04.2024. godine.



Jović ističe da projekat EU4FITO predstavlja značajan korak ka unapređenju fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini, te da su kroz aktivno uključivanje svih relevantnih organa i institucija, kao i poljoprivrednih proizvođača, postignuti značajni rezultati u podizanju standarda i usaglašavanju sa evropskim propisima.

-Jedan od ključnih aspekata Projekta bila je edukacija i obuka kako administrativnog osoblja i fitosanitarnih inspektora, tako i poljoprivrednih proizvođača. Kroz 46 obuka, koje su okupile 156 učesnika, preneseno je značajno znanje i vještine neophodne za efikasno upravljanje fitosanitarnim izazovima, kaže Jović.



Pored obuka, Projekat je doprinio i stvaranju korisnih resursa poput smjernica, uputstava i priručnika, kaže Jović, naglašavajući da ovi materijali predstavljaju dragocijen alat za sve aktere u fitosanitarnom sektoru, pružajući im jasne smjernice i procedure za postizanje visokih standarda u oblasti zaštite bilja i fitosanitarne kontrole.

-Važno je istaći i ulogu opreme koja je nabavljena u okviru predpristupne pomoći IPA 2018. Nabavljena su 25 automobila i 179 komada IT opreme (desktop računara,  laptopovi i štampači, skeneri) i druge opreme  za fitosanitarne inspektora, što je pružilo fitosanitarnim inspektorima neophodne alate za efikasno obavljanje njihovih dužnosti. Ova oprema nije samo olakšala njihov rad, već je i doprinjela povećanju kvaliteta i efikasnosti fitosanitarnih inspekcijskih aktivnosti širom BiH, nastavioje Predrag Jović.

-Sveukupna pomoć fitosanitarnom sektoru u okviru Projekta IPA 2018 iznosila je oko 2 miliona eura, a EU4FITO projekt predstavlja primjer uspešne saradnje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti fitosanitarne zaštite, te će njegovi rezultati imati dugoročan pozitivan uticaj na poljoprivredni sektor i zaštitu životne sredine u zemlji, zaključio je Predrag Jović direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак Predrag Jović na konferenciji ’’IPA 2018 Twinning projekat’’ u Tirani (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *