GRADONAČELNIK BIJELJINE: Kamen iz porte manastira Studenica će biti utisnut u temelje OŠ ”Sveti Sava” u Crnjelovu (foto)

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Kamen iz porte manastira Studenica će biti utisnut u temelje OŠ ”Sveti Sava” u Crnjelovu (foto)


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prisustvovao je liturgiji u manastiru Studenica te se javnosti obratio putem svog zvaničnog FB naloga saopštavajući da u Bijeljinu donosi vrijedan poklon, kamen iz porte manastira Studenica, koji će biti utisnut u temelje Osnovne škole “Sveti Sava” koja se  počinjinje graditi u njegovom rodnom Crnjelovu, a post prenosimo u cjelosti:

Biramo da hodimo Svetosavskim putem

Današnju nedjelju započeli smo svetom liturgijom u manastiru Studenica, nekadašnjem i sadašnjem centru srpske duhovnosti, kulture i umjetnosti.

Koračati zemljom kojom su hodili naši slavni preci, utemeljitelji srpske države i crkve, stajati na mjestu gdje je bila prva srpska bolnica, moliti se u svetinji sagrađenoj prije devet vijekova koja čuva grob svog ktitora Stefana Nemanje, cjelivati mošti Svete Anastasije (mati Svetoga Save) i Stefana Prvovjenčanog, biti nijem posmatrač pred freskom Hristovog Raspeća koja predstavlja jedno od najznačajnijih djela svjetske umjetnosti i koja nas podsjeća na uzvišenost praštanja i opominje nas da sve što imamo darovao nam je Gospod svojom milošću i žrtvom, osmijeh dok pokušavate da rastumačite mjerenje vremena na najstarijem satu na svijetu koji je uklesan u zidine manastira, otkrivanje tajne studeničkog krsta, sve to je jedna blagodet koja nema cijenu i sve to nas uči i podsjeća koliko je bogata i slavna srpska istorija na koju moramo biti ponosni.






Svaki pedalj manastirske zemlje, svaki kamen ove svetinje nad svetinjama priča svoju priču koja nosi poruku suštine postojanja.

Danas smo imali čast da upoznamo igumana manastira Studenica, arhimandrita Oca Tihona koji već dvije decenije brine i bdi nad ovom velikom svetinjom. Dotakli smo se različitih tema, čuli mudre riječi i poruke prenijete smirenim glasom i sa osmjehom na licu.

U našu Bijeljinu donosimo vrijedan poklon, kamen iz porte manastira Studenica, koji će biti utisnut u temelje Osnovne škole “Sveti Sava” koju počinjemo graditi u mom rodnom Crnjelovu. Kamen iz Studenice biće jedan od tri kamena donijetih sa svetih mjesta koja se nalaze na putu Svetosavlja, a koje ćemo ugraditi u temelje škole.

Kamen iz Studenice nosi posebnu simboliku, ima veliku vrijednost i značaj jer dolazi iz manastira koji je zadužbina Stefana Nemanje, gdje je Sveti Sava bio prvi iguman, gdje je napisan Studenički tipik prvo djelo od neprocjenjivog književnog značaja na srpskoslovenskom jeziku, gdje je bila prva srpska škola i prva srpska bolnica.

Želim da se zahvalim i mlađanom Pavlu Đajiću, istoričaru primjenjene umjetnosti koji nas je proveo kroz čitav kompleks manastira, ispričao istoriju, približio značaj freskopisa, upoznao sa arhitekturom manastirskog kompleksa i ukazao na zanimljivosti, vrijeme je brzo proletilo jer je Pavle pričao tako lijepo, jasno i sa mnogo ljubavi, što se jasno vidjelo i osjetilo.

Predivan dan, vraćamo se u našu Bijeljinu prepuni utisaka i dodatno produhovljeni, spremni za nove poduhvate i odlučni da koračamo samo jednim jedinim putem, putem Svetosavlja!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак GRADONAČELNIK BIJELJINE: Kamen iz porte manastira Studenica će biti utisnut u temelje OŠ ”Sveti Sava” u Crnjelovu (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *