SOGRS: U Bijeljini potpisana pisma sporazuma o realizaciji aktivnosti odabranih projekata lokalnih zajednica – Han Pijesak, Srbac, Travnik i Kalesija (foto, video)

SOGRS: U Bijeljini potpisana pisma sporazuma o realizaciji aktivnosti odabranih projekata lokalnih zajednica – Han Pijesak, Srbac, Travnik i Kalesija (foto, video)


Danas je u Bijeljini u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske održana ceremonija potpisivanja pisma sporazuma o realizaciji aktivnosti odabranih projekata lokalnih zajednica – Han Pijesak, Srbac, Travnik i Kalesija.

Ceremoniju zajednički organizuju Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez opština i gradova Federacije BiH i projekat UNDP.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH-faza 2” ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i veći angažman građana u procesima donošenja odluka, te povećanje rodne ravnopravnosti kroz sistemske promjene i ciljane intervencije na lokalnom nivou.

Sanja Krunić, projekt menadžer u Savezu opština i gradova Republike Srpske, istakla je da je projekat Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini projekat koji predstavlja zajedničku inicijativu vlade Švajcarske i Švedske, te se implementira kroz razvojni program Ujedinjenih nacija sa Savezima opština i gradova Republike Srpske i Savezima opština i gradova Federacije.

“Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez opština i gradova Federacije su partneri u projektu i oni su u okviru druge faze projekta raspisali poziv za dostavljanje projektnih prijedloga jedinice lokalne samoprave. Od 22 jedinice lokalne samoprave dobili smo projektne prijedloge, a na osnovu evaluacije u skladu sa definisanim kriterijumima, izvršen je i odabir četiri jedinice lokalne samoprave, a to su opštine Han Pjesak, opština Srbac, opština Travnik i opština Kalesija”, rekla je Krunić.

Selma Fišek, pravna savjetnica u stručnoj službi Saveza opština i gradova Federacije BiH, izrazila je nadu da će realizacijom projekata građani lokalnih zajednica, koji su dobili sredstva, unaprijediti uslove života u svojim lokalnim zajednicama.

Nasir Nalić, projekt menadžer projekta jačanja uloge i mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je rezultat već dugogodišnjih aktivnosti našeg projekta koji se realizuje od 2017. godine i kog provodi UNDP uz nesebičnu podršku vlada Švajcarske i Švedske. Mi kao projekat radimo direktno u 41. jedinici lokalne samoprave u BiH, a evo uz podršku saveza i u saradnji s njima prisutni smo u dodatnoj 22. jedinici lokalne samoprave. Danas se potpisuju četiri projekta koji su kandidovani na forumima građana, koji su prošli svu potrebnu proceduru i koje su jedinca lokalne samouprave prepoznala kao važne za implementaciju. Ukupna vrijednost projekata koju danas potpisujemo je preko 200.000 maraka, a doprinos vlade Švicarske i Švedske putem UNDP-a je 100.000 maraka”, objasnio je Nalić.

Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac istakao je zadovoljstvo što je Srbac jedna od četiri nagrađene opštine, i istakao da je ovo projekat koji se bavi boljim uslovima za život u okviru mjestnih zajednica i teži da se postigne efekat jačanja uloge mjesnih zajednica.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim Savezu opština i gradova koji nam je, zaista, bio oslanac i u svakom pogledu kod realizacije i ovog projekta, odnosno i same aplikacije i uopšte učešća u ovom projektu i ne samo u tom dijelu, nego uopšte nam je kao Asocijacija oslovac lokalnim zajednicama iz Republike Srpske – da jednostavno budemo sa strane ove asocijacije u svim tokovima u smislu dešavanja, kod izmjena zakona, kod potreba da zajednički učestvujemo u aktivnostima i pokretanju inicijativa kod Vlada Republike Srpske i ostalih institucija i ustanova”, naveo je Dragosavljević.

Alija Džafić, savjetnik načelnika opštine Kalesija, zahvalio se svim donatorima na izdvojenim sredstvima. On je istakao da će konkretno u opštini Kalesija novac biti utrošen za opremanje prostorija mjesne zajednice Kalesija Centar.

“Ukupna sredstva su oko 40.000KM, a iznos granta je oko 24.000KM. Prostorije koje ćemo opremati služiće za jačanje kapaciteta mjesnih zajednica u smislu učešća građana u donošenju odluka, poboljšanju kvaliteta života, ali će koristiti i druge grupe građana kao što su udruženja mladih, udruženje oboljelih od karcinoma. Naravno, biće otvorena i za sve druge”, rekao je Džafić.

Slobodan Đurić, načelnik opštine Han Pijesak, istakao je da je prepoznat rad službenika opštine Han Pijesak koji su za pomenuti projekat uradili dosta aktivnosti u mjesnim zajednicama, uz podršku Saveza opština i gradova Republike Srpske i UNDP-a.

“Naši projekti su prepoznati kao dobri, kao kvalitetni i mi smo dobili 70% od sredstava koja su predviđena da se uradi ulična rasvjeta u mjesnim zajednicama Mrkalj i da se uradi jedan dio adaptacije objekata u mjesnoj zajednici Požeklje. Želim ovim putem da se zahvalimo našim donatorima, Švajcarskoj i Švedskoj, koji su obezbedili sredstva i ljudima iz Saveza opština i gradova Republike Srpske i UNDP. Opština Han Pijesak je dobila 35.000 maraka, od toga smo dobili 25.000, a opština će obezbjediti 10.000KM”, rekao je Đurić.

Koordinator za rad MZ Travnik, Sifet Melić, rekao je da im je posebno zadovoljstvo sarađivati sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, Savezom opština i gradova Federacije i UNDP-em. Kako kaže, kroz saradnju su usvojili određena nova znanja i razmijelili određena iskustva koja su im pomogla u razvoju i jačanju kapaciteta mjesnih zajednica.

“Novac planiramo iskoristiti  da poboljšamo sportsko-rekreativne aktivnosti i druženje građana u području mjesne zajednice Turbe, posebno jednog dijela marginalizovanih kategorija stanovništva i opredjelili smo se da podržimo građanski aktivizam. Izgradićemo malonogometno igralište sa vještačkom travom na lokaciji gdje su građani već izgradili odbojkaško igralište, košarkaško igralište, grade određene šadrvane, pristupne staze, što će  u konačnici biti jedna vrlo interesantna lokacija za druženje i rekreaciju. Za ovu namjenu obezbjeđeno je oko 24.000KM, dok je ukupna vrijednost projekta oko 83.000KM, ali općina Travnik se obavezala da će u cijelosti obezbijediti eventualno nedostajuća sredstva da bi projekat bio sprovedan onako kako je i predviđeno”, rekao je Melić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак SOGRS: U Bijeljini potpisana pisma sporazuma o realizaciji aktivnosti odabranih projekata lokalnih zajednica – Han Pijesak, Srbac, Travnik i Kalesija (foto, video) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *