DARKO BUDIŠA – OD DIPLOMIRANOG EKONOMISTE DO OVLAŠTENOG REVIZORA I USPJEŠNOG MENADŽERA


Kako biste se ukratko predstavili sadašnjim i budućim studentima Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina?

Pozdrav svima, moje ime je Darko Budiša i ja sam Alumnista Fakulteta Poslovne Ekonomije Bijeljina sa diplomom iz oblasti finansija, bankarstva i osiguranja. Nedugo nakon završenih osnovnih studija, prijavio sam se na oglas za pripravnički staž i probni rad u jednoj od četiri najveće konsultantske firme na svijetu – PricewaterhouseCoopers (PwC), u kancelariji u Sarajevu.

Kako je tekao Vaš poslovni put nakon završenog Fakulteta?

Nakon nekoliko krugova testiranja i probnog rada od četiri mjeseca, otpočeo sam višegodišnju avanturu o odjeljenju za pružanje usluga revizije i drugih srodnih usluga. U Sarajevu sam proveo nepunih sedam godina tokom kojih sam uspješno završio međunarodni program za računovođe i revizore (ACCA) i stekao licencu ovlaštenog revizora 2019. godine. Tokom 7 godina u Sarajevu napredovao sam do pozicije Menadžera gdje sam bio odgovoran za blizu 40 klijenata tokom jedne finansijske godine i za tim od petnaest ljudi. Učestvovao sam u nebrojeno mnogo revizija finansijskih izvještaja klijenata iz raznih industrija – bankarstva, osiguranja, lizing kompanija, proizvodnih kompanija iz različitih industrija (automobilska industrija, industrija lijekova, proizvodnja prehrambenih proizvoda, hemijska industrija), kamenoloma, kompanija za proizvodnju električne energije, lanaca prehrambene robe i mnogih drugih. Tokom 2021. godine, zajedno sa porodicom donio sam odluku da karijeru nastavim u Češkom ogranku PwC-a, te od Septembra 2021. godine do danas, radim u kancelariji PwC u Pragu, Češkoj Republici na dvogodišnjem angažmanu.

Koje su to prednosti Vašeg poslovnog okruženja u Češkoj u odnosu na ono u BiH?

Neuporedivo veće tržište i mogućnosti, veće kompanije i kompleksnije računovodstvne transakcije sa kojima sam se susreo u Pragu su mi omogućile da dodatno napredujem u svojoj profesionalnoj karijeri. Klijenti za koje sam direktno odgovoran kao Menadžer su klijenti čije se akcije kotiraju na američkoj berzi u Njujorku i engleskoj berzi u Londonu i predstavljaju veliki lični i profesionalni izazov.

Da li sa sobom nosite pozitivno iskustvo sa Fakulteta i šta biste poručili svojim kolegama?

Vrlo sam zahvalan na znanju koje sam stekao, kao i svom ličnom iskustvu na FPE u Bijeljini koje mi je pomoglo da steknem odlične radne navike koje svakodnevno primjenjujem u svome poslu. Neka Fakultet bude onaj temelj na kome ćete trudom i radom zidati svoje poslovne i životne uspjehe. Srećno svima!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *