JOVIĆ: Proizvođači sadnog materijala roda Malus iz BiH, mogu plasirati svoj sadni materijal na tržište EU

JOVIĆ: Proizvođači sadnog materijala roda Malus iz BiH, mogu plasirati svoj sadni materijal na tržište EU


Proizvođači sadnog materijala roda Malus iz Bosne i Hercegovine, mogu plasirati svoj sadni materijal na tržište Evropske unije.

-Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji sa nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, na inicijativu i uz angažman stručnjaka od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, poduzela је sve aktivnosti koje se tiču realizacije obaveza koje su se morale ispuniti a kako bi se proizvođačima sadnog materijala roda Malus omogućio izvoz sadnog materijala u zemlje članice Evropske unije, rekao je direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Predrag Jović.

-Nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) procjenila rizik za sadni materijal roda Malus porijeklom iz Bosne i Hercegovne, donesena je Provedbena uredba Komisije ( EU) 2024/377 od 25. januara 2024. godine o izmjeni Provedebene uredbe ( EU) 2018/2019 u pogledu određenog bilja za sadnju vrste Malus domestica porijeklom iz Bosne i Hercegovine kojom je proizvođačima u Bosni i Hercegovini omogućen izvoz sadnog materijala vrste Malus domestica u obliku cijepljene biljke za sadnju, starosti do dvije godine, golog korijenja i u stanju mirovanja, bez lišća, na tržište Evropske unije, zaključio je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак JOVIĆ: Proizvođači sadnog materijala roda Malus iz BiH, mogu plasirati svoj sadni materijal na tržište EU се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *