LOPARE: U Centru za kulturu upriličena Svetosavska akademija (foto)

LOPARE: U Centru za kulturu upriličena Svetosavska akademija (foto)


U Centru za kulturu je održana Svetosavska akademija koju je upriličila Svetosavska omladinska zajednica pod pokroviteljstvom lokalne zajednice i crkvene opštine Lopare.

Nadahnutu besjedu o liku i djelu prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja je govorio đakon Željko Jevtić.

On je kazao da je, ako se sagleda istorija srpskog naroda, ubjedljivo najznačajnija ličnost u njoj je Sveti Sava.

„Do prije nekoliko decenija taj njegov epitet Sveti se nije koristio, nego su govorili Sava Nemanjić tada smo imali problem jer je Savindan bio na izmaku, a danas je problem što Svetom Savi dajemo mitsku važnost, a ne upoređujemo njegov život sa našim životom. On je jedna cjelovita ličnost koja od njegovog vremena do danas nije postojala“, naveo je đakon Jevtić.



Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao veliki značaj svetosavlja koje kao put treba pratiti, čuvati i njegovati.

„Mlade generacije treba da crpe vrijednosti iz svetosavlja i zato opštinska uprava Lopare podražava Akademiju i sve aktivnosti Svetosavske omladinske zajednice“, rekao je Savić



„Veoma sam srećna što smo večeras nastupili na Svetosavskoj akademiji, zajedno smo se spremali, vježbali i nadam se da je publika bila zadovoljna našim programom“, kazala je Marija Petković, član etno hora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Lopare.

U bogatom i raznovrsnom programu Svetosavske akademije učestvovali su članovi etno hora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Lopare, pod rukovodstvom Jovana Radovanovića, crkveni hor, učenici Osnovne škole „Sveti Sava“, Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ i Borjana Jeftić, koja je za svoje čitanje slave nagrađena velikim aplauzom publike.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак LOPARE: U Centru za kulturu upriličena Svetosavska akademija (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *