BRODAC – Sv. arhangel Mihailo hramovna slava (foto)

BRODAC – Sv. arhangel Mihailo hramovna slava (foto)


NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je danas, na praznik Svetog arhangela Mihaila, svetu arhijerejsku Liturgiju u selu Brodac kod Bijeljine.

Hladno vrijeme nije spriječilo vjerni narod da danas dođe u hram i dočeka svog Episkopa zajedno sa nadležnim sveštenikom protojerejem-stavroforom Srbislavom Topalovićem.

Preosvećenomu episkopu danas su sasluživali: protojerej-stavrofor Srbislav Topalović, nadležnih paroh u brodačkoj parohiji; protojereji-stavrofori Dragan Dragić i Jeremija Lazić, umirovljeni sveštenici te protođakon Nemanja Spasojević, eparhijski đakon. Za pjevnicom je pojao protojerej Bogdan Stjepanović, paroh u Petropavlovskom hramu.

Na kraju Svete Liturgije episkop Fotije je osveštao slavske darove i slomio slavski kolač sa ovogodišnjim kumom gospodinom Boškom Bešlićem iz Balatuna. Kumstvo za sledeću godinu je preuzeo Stojan Kojić iz Broca.

Sa nekoliko poučnih riječi vladika Fotije se obratio sabranom vjernom narodu čestitavši im slavu hrama:

Lepo je danas biti u svetoj crkvi Božijoj kada proslavljamo velikog ugodnika Božijeg svetog Arhangela Mihaila, vojskovođu nebeske vojske. Vojskovođu nebeskih sila, koji se puno puta u Starom Zavetu javljao, jer je u Starom Zavetu sveti Arhangel Mihailo štitio starozavetnu Crkvu, izabrani narod Božiji. Rođenjem Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista i formiranjem Crkve Hristove sveti Arhangel je postao zaštitnik i čuvar i Novozavetne Crkve Božije Pravoslavne i Pravoslavnog učenja uopšte i borac protiv jeresi. Zato danas imamo mnogo toga da praznujemo i da se zaista duhovno radujemo. Sveti Arhangel, vojskovođa i zapovednik Nebeske vojske i na zemlji vrši smotru. Kada je Satana otpao od Boga tada je sveti Arhangel rekao čuvene reči ‘Stojmo smerno, stojmo sa strahom. Pazimo!’ Dakle, da oni koji nisu otpali angeli sa demonima da ostanu verni Bogu. Te reči ponavljamo i mi u našim bogosluženjima. Zašto? Pazimo da mi ne otpadnemo od vere, od Boga od Crkve, od učenja Hristovog, od Jevanđelja. Da ne prestanemo biti ljudi, ako možemo tako reći rečima našeg svetog Patrijarha Pavla. Da se držimo naše vere, da se držimo naše zajednice braćo i sestre, zajednice spasavanih, a to je Crkva Božija. Da stražimo nad sobom, jer vreme prolazi vrlo brzo. Ovih dana sam čuo kako su se pojedini mladi ljudi upokojili. Bog uzima, prosto, to je jedna žetva, kako se naziva u Jevanđelju. Moramo biti spremni i truditi se da po ugledu na svete Angele Božije živimo angelolikim životom, živimo čestitim vrlinskim životom, da bi nas Bog primio u Carstvo Svoje, da se neprestano molimo svetom Arhangelu Mihailu, svetom Arhangelu Gavrilu i ostalim silama nebeskim koje praznujemo. Oni da nas štite i budu sa nama zajedno, posebno naš Anđeo čuvar koga smo dobili na svetom krštenju. Svaki sveti hram ima svog Angela čuvara, a i svaki narod Božiji, a crkva posebno.

Neka ste Bogom blagosloveni, da ovaj sveti hram proslavlja slavu dugo godina, da dolazite svojoj svetinji ovde, da se Bogu molite i da živite hrišćanskim životom na šta smo mi svi pozvani – i jerarhija i svi verujući i sva pravoslavna deca. Živeli i Bog vas blagoslovio i srećna vam slava i svako dobro Bog darovao molitvama svetog Arhangela Mihaila i svih nebeskih sila bestelesnih, amin!

Nakon besjede, episkop Fotije je podijelio naforu vjernom narodu, a zatim je u svetosavskoj sali upriličena trpeza ljubavi za sve prisutne.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак BRODAC – Sv. arhangel Mihailo hramovna slava (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *