Stoltenberg kod Vučića: Predložen nastavak zajedničkih vježbi NATO i Vojske Srbije

Stoltenberg kod Vučića: Predložen nastavak zajedničkih vježbi NATO i Vojske Srbije


Razgovarali smo o mogućnosti da opet počnemo sa zajedničkim vojnim vježbama. Radujem se jačanju naše saradnje, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg se zahvalio na gostoprimstvu, rekavši da je Srbija važan regionalni partner.

ako je rekao, sa Vučićem je razgovarao i o situaciji na Kosovu i nedavnim tenzijama, kao i da će Kfor nastaviti nepristrasno da radi na obezbeđivanju bezbjednosti za sve zajednice. Dodaje i da je NATO poslao dodatnih 1.000 vojnika na Kosovo što je, kako je rekao, najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji.

– Nasilje ne smije da se dopusti, pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje. Računam na sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih postupaka – rekao je on.

Kako je kazao, “pripadnici Kfora su pretrpeli napade, vidjeli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde”.

Dodao je da “gomilanje snaga blizu administrativne linije ne pomaže”, kao i da podržava formiranje ZSO koja je, kako kaže, ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

– Pozivam Beograd i Prištinu na dijalog, to je jedini put ka stabilnosti -. kaže on.

Rekao je da je bilo reči i o ratu između Rusije i Srbije

“Samo su Srbi bili ugroženi i napadani”

Predsjednik Srbije rekao je da je Stoltenberg na mnogo načina vezan za Srbiju, i da se uvijek lično trudio da bude korektan prema našoj zemlji.

– Za nas je važno, a to je rekao i Stoltenberg, saradnja sa NATO i Kforom, u nadi da ćemo koliko, toliko osigurati bezbijednost Srba na Kosovu i Metohiji – naveo je Vučić, dodavši da su samo Srbi bili ugroženi i napadani na Kosovu, naročito od kada je na vlasti Aljbin Kurti.

-Upoznao sam generalnog sekretara da je oko 13 odsto Srba napustilo Kosovo u proteklih godinu dana, zbog maltretiranja, hapšenja… – kaže Vučić.

Чланак Stoltenberg kod Vučića: Predložen nastavak zajedničkih vježbi NATO i Vojske Srbije се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *