BIJELJINA: 2. decembra u Centru za kulturu „Semberija“ biće organizovana manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)

BIJELJINA: 2. decembra u Centru za kulturu „Semberija“ biće organizovana manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto)


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Centru za kulturu „Semberija“ u Bijeljini će se 2. decembra u 18.00 časova organizovati još jedna manifestacija inkluzivnog karaktera pod nazivom „Zajedno možemo sve. Baš sve!“.

Organizatori manifestacije su Logopedski kabinet ,,LOGOcentar“, psiholog Ivana Šegrt-Boroja, psiholog Slavena Rajić i logoped Melita Marković. Ove godien manifestacija će se održati u Centru za kulturu Semberija sa početkom u 18.00 časova.

Logoped Jelena Tešić, ispred Logopedskog kabineta „LOGOcentar“ istakla je da je svaka proba do sada bila sjajna i dosta emotivna.

„Ona je bila podstrek roditeljima da i njihova djeca mogu izaći na binu, da se mogu predstaviti i dobiti aplauz prepune sale Centra za kulturu Semberija“, kaže Jelena Tešić.

Psiholog Slavena Rajić ističe da je manifestacija ovog tipa veoma značajna za naš grad, s obzirom da do organizovanje prve manifestacije koje su započele ove četiri fenomenalne žene, ovakve vrste manifestacija nisu sprovođene u Gradu Bijeljina. 

„Cilj ove naše manifestacije bio je da pokažemo šta djeca sa poteškoćama mogu i da obradujemo našu društvenu zajednicu pokazavši im da svako dijete sa poteškoćama ima očuvanu neku stranu ličnosti koju na vrlo adekvatan način može predstaviti svojoj zajednici i doprinijeti boljem položaju osoba sa invaliditetom“, kaže Slavena Rajić.

Logoped Melita Marković kaže da se ideja rodila na osnovu inicijative roditelja, u saradnji sa logopedima i psiholozima.

„Mislimo da je prva manifestacija uspela da podigne malo svest i da imamo veću podršku. Dovoljno je bilo što su roditelji te dece bili oduševljeni što su svoju decu videli prvi put na bini i to su neke emocije koje ne mogu  da se opišu, to se treba doživeti“, ističe Melita.

Psiholog Ivana Šegrt Boroja navodi da su društvena stigmatizacija i društvena diskriminacija osnovni razlozi što su deca sa poteškoćama u razvoju, kao i djeca sa invaliditetom gurnuta u stranu i marginalizovana.

„Moramo da shvatimo da to nije jednostavno, da je to složen proces. Proces podizanja svijesti kreće iz same porodice, kao osnovne ćelije društva, zatim preko predškolskih i školskih ustanova, pa dalje do laičke javnosti. Glavni akcenat stavljam na nas koji radimo u neposrednom kontaktu sa djecom sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Mi smo ti koji ni na koji način ne smijemo reći da oni nešto ne mogu, da za nešto nisu sposobni. Znači, potrebno je da znamo i da budemo spremni da je to jedan težak posao, da je potrebno mnogo više vremena i truda, ali da su to djeca koja stvaraju magiju. Svaki čovjek je, prije svega, društveno biće i samim tim ima socijalne potrebe – za ljubavlju, za pripadanjem, za prijateljstvom, za poštovanjem, pa tako i djeca sa poteškoćama u razvoju i moramo da im obezbijedimo socijalnu interakciju, odnosno uključenost u društvene aktivnosti. Ukoliko budu isključeni, dolazi do negativnih posljedica po opšte ponašanje“, kaže Boroja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак BIJELJINA: 2. decembra u Centru za kulturu „Semberija“ biće organizovana manifestacija inkluzivnog karaktera „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *