Predstavljanje knjige u Bijeljini: Gorana Raičević AGON I MELANHOLIJA – Život i delo Miloša Crnjanskog

Predstavljanje knjige u Bijeljini: Gorana Raičević AGON I MELANHOLIJA – Život i delo Miloša Crnjanskog


Promocija knjige Gorane Raičević AGON I MELANHOLIJA – Život i delo Miloša Crnjanskog će se održati u srijedu, 15. novembra u 18.30 časova u holu Gimnazije „Filip Višnjić“ u Bijeljini.   

Učesnici su prof. dr Gorana Raičević, Valentina Vidaković, Bora Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige Gorana Raičević AGON I MELANHOLIJA – Život i delo Miloša Crnjanskog (Akademska knjiga, Novi Sad, 2021).

Obimna monografska studija Agon i melanholija o životu i delu pisca Miloša Crnjanskog (1893–1977) Gorane Raičević predstavlјa rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao i to na temelјu arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. U tom svetlu posmatrano, kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. stoleća koje su određivale i usmeravale sudbinu austrijskog Srbina, što će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice. Odluka autorke da se opredeli za perspektivu koja u isto vreme osvetlјava i život i stvaralaštvo Miloša Crnjanskog imala je za cilј da se njegovom delu priđe „iznutra“ tako što će se razumevanjem piščevog položaja u svetu, njegove idejnosti i osećajnosti, omogućiti tumačenja koja tragaju za autorskim intencijama, kao i da se, obrnuto, upravo kroz poetiku književnih tekstova otkrije onaj lični poetski sadržaj, jedinstven pogled na svet, koji je to delo učinio vrhunskom umetnošću. 

Gorana (Krkljuš) Raičević, rođena je u Novom Sadu gde živi i radi. Osnovne studije Srpske i opšte književnosti završila je na Univerzitetu u Novom Sadu, a postdiplomske na Univerzitetu u Beogradu. Radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde kao redovni profesor predaje Književnost srpske moderne, Književnost srpske avangarde, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku IveAndrića i Savremene književne teorije.

Urednica je u izdavačkoj kući Akademskaknjiga. Prevodi sa engleskog jezika. Proučava srpsku književnost 19. i 20.veka i prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Prevela je knjige: Anatomija kritike (2007) Nortropa Fraja, Veliki lanac bića (2014) Artura Lavdžoja, Mlekadžiju (2023) Ane Berns. Autorka je knjiga: Čitanje kao kreacija (1997), Laza Lazarević – Junak naših dana (2002, 2007), Eseji Miloša Crnjanskog (2005), Drugi svet (2010), Krotitelјi sudbine: o Crnjanskom i Andriću (2010), Komentari „Dnevnika o Čarnojeviću“ (2010), Dobra lepota. Andrićev svet (2022). Autorka je desetine radova u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак Predstavljanje knjige u Bijeljini: Gorana Raičević AGON I MELANHOLIJA – Život i delo Miloša Crnjanskog се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *