ARSENOVIĆ, SNSD: Poražavajuće za Bijeljinu je da je od potrošenih 32 miliona KM samo 1,5% kapitalne investicije (video)

ARSENOVIĆ, SNSD: Poražavajuće za Bijeljinu je da je od potrošenih 32 miliona KM samo 1,5% kapitalne investicije (video)


U Bijeljini je danas održana 24. sjednica Skupštine Grada Bijeljina gdje je, između ostalog, bilo riječi i o Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci. Pomenuti izvještaj nije usvojen, a o njemu je ispred Kluba odbornika SNSD Bijeljina govorio Vaso Arsenović.

„Mislim da se u Izvještaju za prvih šest mjeseci, a biće uskoro i za prvih devet mjeseci, uočavaju neke stvari za koje mislim da nisu dobre za funkcionisanje našeg Grada. Naime, kapitalna ulaganja su na izuzetno niskom nivou, čak se na pojedinim stavkama kreću i na nivou manjem od 15%. Sa druge strane, imamo izuzetno dosta tekućih davanja i to davanja koja su daleko iznad onoga što je definisano budžetom za 2023. godinu. Izdvajanja, određene tekuće pomoći i niz davanja velikom broju udruženja su pet-šest, čak i deset puta iznad onog što je definisano budžetom. Takođe, imamo i preko dva miliona ili skoro blizu 40% izdvajanja za bruto primanja u Gradskoj upravi u odnosu na ono što je dozvoljeno. Ta povećanja su posljedica čak 130 radnika koji rade u Gradskoj upravi iznad zakonom maksimalno dozvoljenog iznosa. Imamo, takođe, preko četiri miliona KM realokacija urađenih u prvih šest mjeseci. One se mjere stotinama, a simptomatično je da sva ova i povećanja, davanja, iznad budžeta koja su definisana, sve realokacije… jednostavno nevođenje računa o opštim interesima građana“, objasnio je Arsenović i nastavio:

„Veliki je broj institucija koje nisu dobile ništa iz budžeta – kao što je Dom zdravlja. To je signal svima nama da se u pitanje dovodi smisao postojanja i NSRS i Zakona o budžetskom sistemu RS i izvršenje budžeta. Dovodi se u pitanje smisao postojanja Skupštine Grada Bijeljina i Odluka o budžetu za 2023. godinu i Odluka o izvršenju budžeta za ovu godinu…. Jednostavno, svi ovi momenti koji su doveli do toga da se krše budžetske stavke, da se jednima isplaćuje, a drugima ne isplaćuje, da se probija budžet i vrše realokacije je sve mimo Zakona o budžetskom sistemu RS i Zakona o izvršenju budžeta. Te odluke donosi zakonodavni organ – NSRS. Budžet Bijeljine i odluke o izvršenju donosi Skupština. Dakle, ovim je sve to prekršeno, prekrojeno i ne vidimo način na koji se možemo vratiti u one tokove koji se smatraju zakonskim. Ovdje nije u pitanju politika nego čista struka, čisto poštovanje zakonskih normi i jednostavno brige o građanima Bijeljina. Nažalost, dosta tekućih davanja, malo kapitalnih ulaganja u Bijeljinu…“, istakao je Arsenović.

Kako kaže, smatra da 32 miliona KM koja su potrošena u prvih šest mjeseci, a 1,5 % za kapitalne investicije za Bijeljinu je, zaista, poražavajuće.

„Mislimo da građani Bijeljine daleko više zaslužuju, zaslužuju budžet koji treba da bude i skoro 15 miliona godišnje za krupne investicije u Bijeljini. Ako nastavimo ovako, nismo na dobrom putu i da će to građani prepoznati na sljedećim lokalnim izborima“, zaključio je Arsenović.

Na pitanje novinara, dotakao se i zabrane održavanja Narodnog mitinga  „Branimo Srpsku“ u Sportskoj sali u Gimnaziji.

„Gradska sala Gimnazije je sala svih građana i ne vidim zbog čega odbrana institucije RS ne mogu da se u toj gradskoj sali dešavaju. Trebalo bi da u ovim momentima, koji su bitni za RS, budemo jedinstveni bez obzira da li smo pozicija ili opozicija, mislim da je daleko više u igri nego sam momenat koji se dešava“, navodi Arsenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак ARSENOVIĆ, SNSD: Poražavajuće za Bijeljinu je da je od potrošenih 32 miliona KM samo 1,5% kapitalne investicije (video) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *