ĐURĐEVIĆ PRED 24. SJEDNICU SG: Odbornici da predstavljaju građane u skladu sa opštim interesom (video)

ĐURĐEVIĆ PRED 24. SJEDNICU SG: Odbornici da predstavljaju građane u skladu sa opštim interesom (video)


Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, danas je bio gost portala Dešavanja u u Bijeljini, u emisiji “Oko u Oko” sa kojim smo razgovarali o sutrašnjoj sjednici, kao i aktuelnim političkim dešavanjima.

Sutra se održava 24. redovna sjednica Skupština Grada. Na Dnevnom redu naći će se 46 tačaka. Od bitnijih tačaka, Đurđević je izdvojio Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Grada, kao i niz odluka imovinsko-pravnog karaktera, Izvještaje komunalnih preduzeća, Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, Prijedlog og strane gradonačelnika I AD “Komunalac” da odvoz komunalnog otpada poskupi za 19,26%, informacija o zapošljavanju u Gradskoj upravi, kao i određen broj tačaka koje su na prethodnim sjednicama skinute sa Dnevnog reda zbog nedolaska predlagača.

Sve budžetske stavke probijene u značajnoj mjeri

“Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta je zapravo krvna slika rada Gradske uprave, gdje se tačno vidi za prvih šest mjeseci šta je bio prioritet u radu, na šta su sredstva najviše trošena, koje stavke su izvršene, koje nisu…Ono što je bilo karakteristično i u prethodne dvije godine jeste da su lična davanja fizičkim ili pravnim licima, raznim udruženjima, na osnovu jednostranih akata zaključka Gradonačelnika, da su te sve budžetske stavke probijene u značajnoj mjeri. U Kabinetu gradonačelnika 35.000KM je bilo predviđeno za vanredne pomoći za naše sugrađane, a u prvih šest mjeseci sa te stavke je potrošeno 203.000KM. One stavke koje su lična davanja, možemo slobodno reći da su neka vrsta kupovine naklonosti građana, udruženja, grupa, dok su kapitalne stavke na jako malom nivou izvršenja, od 1 do 15%”, rekao je Đurđević.

Obustavljeno finansiranje Doma zdravlja Bijeljina

On je takođe podsjetio da je Grad potpuno obustavio finansiranje Doma zdravlja Bijeljina, što je dovelo u pitanje liječenje preko 100.000 korisnika Doma zdravlja. Kako kaže Đurđević, neracionalno trošenje novca iz budžeta Grada Bijeljina, dovelo je do toga i da radnicima Gradske uprave kasne plate oko 10-ak dana, jer nema novca na računu da se plate isplate.

Povećanje cijene odvoza otpada za 19.26 % ? Zašto Komunalcu nije prebačeno 300 000 KM na osnovu Skupštinske odluke?

Na Dnevnom redu naći će se i tačka o povećanju cijene odvoza otpada za 19,26%. Nedavno je održan i sastanak sa Upravom firme AD “Komunalac” i Sindikatom, gdje je navedeno da su razlozi za povećanje cijene odvoza komunalnog otpada veći troškovi poslovanja, kao I potreba da se povećaju plate radnicima sa najnižim platama.

“Potrebno je oko 220.000KM za povećanje plata, ali želim istaći da je Skupština amandmanom na rebalans budžeta koji je usvojila predvidjela 300.000KM subvencije za AD “Komunalac”. Međutim, Gradska uprava to nikada nije doznačila na račun, a ni AD “Komunalac” nije preduzeo nijedan korak da naplati ta sredstva. Mi već imamo tih 300.000KM koje nisu uplaćene i to bi na neki način rasteretilo firmu, možda bi mogao ići prijedlog za manje poskupljenje. Mislim da nije opravdano da se ne uplate sredstva koja postoje u budžetu”, rekao je Đurđević.

Đurđević smatra da je razlog zašto sredstva nisu uplaćena – lične prirode, odnosno, ličnog odnosa Uprave AD “Komunalac” i Gradonačelnika.

Niko iz Kabineta nije nadležan da obrazlaže tačke Dnevnog reda – samo Gradonačelnik ili predlagač

U slučaju da Gradonačelnik ili predlagači, odnosno predstavnici predlagača ne budu prisustvovali sjednici, tačke se neće razmatrati. Tačnije, ukoliko umjesto Gradonačelnika bude prisustvovao bilo ko ko nije iz resornog odjeljenja, odnosno ukoliko bude prisustvovao bilo ko iz Kabineta gradonačelnika, prema Poslovniku, pitanja neće biti razmatrana.

“Prema Poslovniku, sjednici mora prisustvovati ili predlagač ili predstavnik predlagača. Najbolje je da prisustvuje predlagač, onaj koji je najbolje upućen u tačku, u materijal, iz resornog odjeljenja da prisustvuje sjednici – da obrazloži tačku i odgovori na pitanja. Ne vidim kako bi bilo ko drugi mogao da odgovara na pitanja koja bi bila postavljena iz određenog odjeljenja. Predlagač ili predstavnik predlagača treba da bude prisutan i mislim da nikome od odbornika neće predstavljati problem da to bude bilo ko iz odjeljenja i predstavi materijal”, objasnio je Đurđević.

Podaci o zaposlenima se kriju – 130 zaposleno mimo zakona

Kada se govori o broju zaposlenih u Gradskoj upravi i finansijama koje se izdvajaju po tom pitanju, Đurđević ističe da se podaci kriju i da se ne odgovara na ta pitanja.

“Obratili smo se Poreskoj upravi prema Zakonu o slobodnom pristupu informacija, da dobijemo tražene podatke i dobili smo ih, tako da ćemo to imati kao tačku Dnevnog reda. Prema tim podacima, trenutno, zaključno sa datumom 5. oktobra, imamo 151 novozaposlenog radnika po Ugovoru o radu na određeno vrijeme. Pored toga, 13 je radnika po Ugovoru o djelu i to je 164 radnika. Ako imamo u vidu Zakon o lokalnoj samoupravi koji kaže da je maksimalan broj zaposlenih do 10% na broj zaposlenih na neodređeno – u Gradskoj upravi je zaposleno oko 340 radnika na neodređeno, dakle 34 nova radnika su u skladu sa propisima mogla biti angažovana, a kod nas je angažovano 164”, istakao je Đurđević.

Prema njegovim riječima, 130 radnika je zaposleno u Gradskoj upravi mimo zakona i zakonskih procedura.

“Ako je oko 1.200 KM prosječna plata u Gradskoj upravi, plus porezi i doprinosi… kada to pomnožite sa brojem radnika i mjeseci… to je višemilionski iznos za nova zapošljavanja i onda nije čudno što je prvih šest mjeseci u budžetu predviđeno 5,6 miliona za zaposlene u Gradskoj upravi, a utrošeno 7,8 odnosno 2,2 miliona više nego što je predviđeno”, rekao je Đurđević i dodao da je novac dobrim dijelom potrošen i da je pitanje šta će biti u novembru i decembru.

Prema informacijama kojim raspolažu, kako kaže, primljeno je još 50-ak novih radnika od momenta kada su dobili informacije iz Poreske uprave, što znači da sada u Gradskoj upravi radi preko 500 radnika.

Postoji li skupštinska većina? Odbornici treba da predstavljaju građane

Kao jedno od bitnih pitanja postavlja se da li će postojati Skupštinska većina, odnosno da li će biti dovoljno glasova za izglasavanje Dnevnog reda, ali i odluka.

“Očekujem da će svi odbornici, bez obzira na političku partiju, glasati za usvajanje Dnevnog reda, da ćemo nastaviti da normalno obavljamo zadatke koji su u nadležnosti Skupštine Grada. Sve odbornike su izglasali građani Bijeljine i očekujem da se ponašaju kao i dosad – u skladu sa tim da predstavljaju građane i o tačkama izjašnjavaju u skladu sa uvjerenjima, a imajući u vidu opšti interes. Zato ne vidim da će išta biti problematično. Klub odbornika SNSD će svakako svaku tačku analizirati i iznositi jasno svoje stavove i pritom glasati po tačkama po dogovoru”, objašnjava Đurđević.

SNSD nastavlja samostalan rad ali bez prekida komunikacije sa Koalicijom – nezakonitih smjena neće biti

Protekle sedmice, bijeljinsku političku scenu je obilježilo stavljanje Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” ad akta, od strane bijeljinskog SNSD, a Đurđević ističe da će vidjeti kako će se to odraziti na tok sjednice i rad Skupštine Grada.

“GO SNSD Bijeljina je donio tu odluku jednoglasno i u narednom periodu ćemo se posvetiti sami sebi i svojim politikama koje smo imali na lokalu dugi niz godina. Evidentno je da smo na neki način, u javnosti, prihvatili na sebe teret loših politika iz prethodnog perioda čiji dio i nismo bili, čak smo bili i opozicija tih politika i ličnosti koje su bile nosioci tih politika. Ne treba da nosimo teret nečega što nema veze s nama. Politiku koju smo imali u Koaliciji nije prepoznata kod naših građana, tako da smo odlučili da nastavimo samostalan rad, ali bez prekida komunikacije”, naveo je Đurđević i istakao da će to možda predstavljati još veći teret za njega kao predsjednika Skupštine s obzirom da on mora da komunicira sa svim klubovima, strankama i odbornicima podjednako uz nadu da je to i do sada radio na adekvatan način.

Đurđević ističe da će naredni period pokazati u kom smjeru će se kretati, ali da je sigurno da nezakonitih smjena neće biti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак ĐURĐEVIĆ PRED 24. SJEDNICU SG: Odbornici da predstavljaju građane u skladu sa opštim interesom (video) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *