PETROVIĆ: Grad Bijeljina poslao upite u vezi sa geološkim istraživanjima (foto)

PETROVIĆ: Grad Bijeljina poslao upite u vezi sa geološkim istraživanjima (foto)


 

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se obrato  javnosti preko svog zvaničnog FB naloga na temu geoloških istraživanja litijuma te post prenosimo u cjelosti:

Grad Bijeljina je poslao upite u vezi sa geološkim istraživanjima litijuma na više adresa, odgovor je stigao sa samo jedne adrese, a to je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.
Ovom prilikom se zahvaljujem na odgovoru, predusretljivosti i iskrenosti, ministru Bojanu Vipotniku.

Odgovor ovog Ministarstva i objavljujem sada zvanično.

Ono na šta treba da obratite pažnju u odgovoru su tri osnovne stavke, a to su:

1) Sa stanovišta zaštite životne sredine nisu sprovođeni postupci u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, niti je u ranijem periodu dato mišljenje vezano za ekološki aspekt i geološka istraživanja ili mišljenje vezano za koncesije za iskopavanje litijuma na području opštine Lopare.

2) Resor zaštite životne sredine nema podatke o početku istraživanja, na kojim lokalitetima se istraživanja vrše, u kojoj su fazi i koji su dalji planovi!

3) Vrlo interesantna stavka je da prema Prostornom planu Republike Srpske predio Majevice je predviđen za zaštitu u kategoriji Park prirode na području grada Bijeljina i Zvornika, kao i opština Lopare i Ugljevik do 2025. godine!!!!!

Pa sada pitamo mi nadležne:

1) Kako ste dozvolili istraživanja bez da ste prethodno obavijestili i konsultovali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju?

2) Kako sprovodite istraživanja u tajnosti da niko ne zna šta radite, kako radite i koje su vam namjere?

3) Kako ste dozvolili istraživanja na lokalitetu zaštićenog područja sa statusom parka prirode?

4) Šta planirate sa Majevicom da uradite 2025. godine do kada je ovo područje pod zaštitom, da li je slučajno to što se priča o litijumu tek sada razotkrila, da li možemo očekivati da od 2025. godine područje Majevice izgubi status parka prirode?

Iako smo čekali odgovore i drugih oni su izgleda zanijemili, podsjećamo vas da su pitanja poslata na adrese Opštine Lopare, Opštine Ugljevik, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i Vlade RS, pitanja smo poslali i predstavnicima firme ArCore (njima su pitanja poslata poštom pošto mejl nemaju istaknut, a na pozive se ne javljaju – ozbiljna neka firma, do dana danšnjeg odgovori nisu pristigli na adresu Grada Bijeljina.

Još jednom vam ponavljam neće vam proći, polako, ali sigurno klupko se odmotava, tim istim koncem satkanog od laži i prevara narod će vam napraviti ogradu i nećete moći dalje, jer prevršili ste svaku mjeru i dojadili i Bogu i narodu!

Zemlju vam ne damo, vode vam ne damo, ne damo da nas istjerate sa vjekovnih ognjišta i trujete našu djecu i prirodu!

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

Чланак PETROVIĆ: Grad Bijeljina poslao upite u vezi sa geološkim istraživanjima (foto) се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *