SPC: Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji

SPC: Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji


Srpska pravoslavna crkva (SPC) diže glas i ponovo ukazuje na neistine u domaćem i globalnom javnom prostoru čiji je cilj istorijski revizionizam kojim bi se dao legitimitet istorijskoj inverziji i shodno njoj pravoslavni Srbi, žrtve više genocida i etničkog čišćenja, bili proglašeni za izvršioce genocida, saopšteno je iz SPC nakon sjednice Svetog arhijerejskog sabora.

„Rak-rana srpskog naroda – Kosovo i Metohija, ali i Jasenovac i ostala stratišta i gubilišta u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i drugde, a u naše dane i Srebrenica – stalni su `žalac u telu` Crkve“, navedeno je u saopštenju.

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio je da formira četiri nove eparhije u Evropi s ciljem unapređenja duhovnog života i organizacije Crkve.

Podjelom Eparhije britansko-skandinavske formirane su Eparhija skandinavska sa sjedištem u Stokholmu, čiji će eparhijski arhijerej biti dosadašnji episkop britansko-skandinavski Dositej, te Eparhija britansko-irska sa sjedištem u Londonu, za čijeg arhijereja je izabran dosadašnji vikar Njegove svetosti episkop jegarski Nektarije, saopšteno je iz SPC.

Podjelom dosadašnje Austrijsko-švajcarske eparhije formirane su Eparhija austrijska sa sjedištem u Beču, kojom će do daljeg upravljati episkop bački Irinej i Eparhija švajcarska sa sjedištem u Cirihu, za čijeg je episkopa izabran dosadašnji episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Sabor je odobrio nove statute za eparhije na tlu Sjedinjenih Država i novi statut Eparhije diseldorfske i njemačke.

Na Saboru su izabrana i četiri nova episkopa.

Za vikarne episkope Njegove svetosti izabrani su arhimandrit Tihon, nastojatelj manastira Studenica sa titulom episkop moravički, zatim jeromonah Nikon sabrat manastira Kovilj sa titulom episkop jenopoljski.

Za vikara Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izabran je protosinđel Pajsije, nastojatelj Cetinjskog manastira, sa titulom episkop dioklijski, dok je za vikara episkopa novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longin izabran arhimandrit Serafim, klirik ove eparhije, sa titulom episkop kostajnički.

Sabor se bavio i temom organizacije Crkve, kao i izmjenama i dopunama odredaba Ustava SPC koje se tiču titulature eparhijskih arhijereja.

U Sinodu je mandat prestao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu bačkom Irineju, čime će oni u narednih godinu dana biti članovi-zamjenici ovog tijela.

Članovi Sinoda u preostalom jednogodišnjem mandatu ostaju episkopi braničevski Ignjatije i gornjokarlovački Gerasim, a za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu izabrani su episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije i raško-prizrenski Teodosije.

„Sabor je posvetivši pažnju duhovnim i geopolitičkim posljedicama ratnih sukoba u Ukrajini i u Palestini ponovo digao glas u zaštitu obespravljenih, gladnih i prognanih nevinih žrtava, apelujući na relevantne međunarodne institucije da sa riječi o pravdi pređu na konkretna djela pravde, milosrđa i mirotvorstva“, navodi se u saopštenju.

Povodom ponižavajuće i sramne odluke prištinskih vlasti da patrijarhu srpskom i arhijerejima onemoguće da Sabor održe u Pećkoj patrijaršiji, već prvog dana rada u Hramu Svetog Save u Beogradu apelovano je na sve međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što je do njih da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda.

„Kosovo i Metohija je najvažnije pitanje o kojem je Sabor raspravljao, jer je naša Crkva sa svojim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji godinama izložena velikim pritiscima, napadima i neizvesnoj budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Sabor je i ovom prilikom dao podršku Eparhiji raško-prizrenskoj koja, zajedno sa stavropigijalnim patrijaršijskim manastirom u Peći, predstavlja čvrst oslonac srpskom narodu i njegovom opstanku.

U saopštenju se ističe da se problemi na Kosovu i Metohiji moraju rješavati isključivo dijalogom zasnovanim na poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i međunarodnim poveljama koje garantuju očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru.

Tokom zasjedanja Sabora posebna pažnja je posvećena temi stradanja srpskog naroda i njegovoj borbi za očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i puke egzistencije, kako danas tako i u drugim istorijskim trenucima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

Чланак SPC: Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji се појављује прво на Dešavanja u Bijeljini.



Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *